Ta en mopedkurs i centrala Stockholm

När man blivit 14 år och nio månader är det äntligen möjligt att gå en mopedkurs. På en trafikskola i centrala Stockholm finns kurser som är enkla att följa.

Det är många som med förväntan ser fram emot sin femtonårsdag eftersom det innebär att det är lagligt att köra moped då. Kanske står det till och med en moped på önskelistan. Eller så har man sparat och köpt en moped som står och väntar på att få börja användas. Det är bara mopedkörkortet som saknas och det kan man inte få förrän man fyllt 15.

Ett mopedkörkort, eller AM-körkort, kan man börja ta när man fyllt 15 år. Till skillnad från B-körkortet för bil får man inte börja övningsköra privat. All övningskörning för att få AM-kort måste göras hos en godkänd utbildare. Utbildningen sker på en trafikskola och omfattar både teoretiska lektioner och praktiska övningar.

Välj en mopedkurs som inkluderar allt

Kursen är fördelad på 8 timmars teoretisk utbildning och 4 timmars praktisk körövning. Utöver den tid som man lägger på teoriutbildningen på skolan krävs det att man pluggar självständigt. Mopedboken som ingår i utbildningsmaterialet har ett arbetshäfte. Utöver boken ingår 10 webbaserade tester med 70 frågor i varje test vilket gör det lätt att lära sig. Man får dessutom låna moped och skyddsutrustning inför körövningarna.

Ett mopedkörkort, eller AM-körkort, ger behörighet att köra fordon med en maxfart på 45 km/h. Motorvolymen får inte vara större än 50 kubikcentimeter eller ha en maxeffekt på 4 kilowatt. Att körkortet inte bara gäller för mopeder gör att benämningen AM-körkort blir mer korrekt eftersom man är berättigad att köra fordon med två, tre eller fyra hjul. Det som är avgörande är motoreffekten. Ett AM-körkort kan därför bli första steget mot att ta B-körkort och köra bil.